Ga naar de inhoud

Zakelijke energieopslagsystemen: Fiscale voordelen voor het MKB

21 mei 2024

Hoewel de Nederlandse overheid de aanschaf van zakelijke energieopslagsystemen (vooralsnog) niet gericht met subsidies stimuleert, zijn er wel degelijk belastingvoordelen waar het MKB gebruik van kan maken. Met deze fiscale mogelijkheden kunnen bedrijven veel geld besparen op de aanschaf van een energieopslagsysteem.

Bij de aanschaf van een batterijsysteem zijn er meerdere fiscale voordelen van toepassing voor het MKB:

Energie-investeringsaftrek (EIA)
De regeling energie-investeringsaftrek biedt een belastingvoordeel voor investeringen in duurzame energie en in energiebesparende bedrijfsmiddelen, waaronder batterijsystemen. De EIA-regeling loopt sowieso tot en met 2028 en is bedoeld voor ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Dankzij de regeling is het mogelijk om maar liefst 40% van de aanschafwaarde van het opslagsysteem van de winst af te trekken.

Om in aanmerking te komen voor de EIA moet het bedrijfsmiddel op de energielijst van RVO.nl staan.

Aan de hand van bewijsstukken (facturen, productinformatie, etc) beslist de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of de EIA verleend kan worden.

Overigens vallen ook zonnepanelen onder de EIA-regeling. Dus overweegt u aanschaf of uitbreiding van zonnepanelen, vergeet dan niet ook daarvoor gebruik te maken van de EIA.

Ga voor meer informatie over de EIA naar de site van de Belastingdienst.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is een aftrekpost voor kleinere investeringen in bedrijfsmiddelen, waaronder batterijopslagsystemen. Net als de EIA kan de KIA-regeling helpen om de kosten voor de aanschaf van een energieopslagsysteem te verlagen. Voorwaarde is dat het bedrijfsmiddel door de fiscus wordt erkend als aftrekpost. Bij een slim batterijsysteem zoals de Block-S van Landport Energy, is dat in de regel het geval.

Om gebruik te kunnen maken van de KIA is een voorwaarde dat de onderneming in 2024 tussen € 2.801 en € 387.580 investeert in bedrijfsmiddelen. Het aftrekbare bedrag wordt berekend als een percentage van de investering, en is afhankelijk van de hoogte van de ondernemingswinst en het geïnvesteerde bedrag.

Ga voor meer informatie over de KIA naar de site van de Belastingdienst.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u actuele informatie over subsidies en fiscale regels rond Klimaat & Energie die relevant zijn voor uw bedrijf.

Geld verdienen met batterijopslagsystemen
Naast fiscale voordelen zijn er ook andere financiële argumenten om nu te investeren in een batterijopslagsysteem.

  1. Eigen stroom eerst
    Een batterijopslagsysteem biedt de mogelijkheid om overdag opgewekte zonne-energie op latere momenten te gebruiken. Zo wordt opgewekte zonnestroom maximaal benut en hoeft er minder elektriciteit van het net afgenomen te worden. En omdat er minder stroom afgenomen én terug geleverd wordt, zijn ook de transportkosten die aan de netbeheerder betaald worden een stuk lager.

  2. Netaansluiting
    Inzet van een batterijopslagsysteem kan ervoor zorgen dat het gecontracteerd vermogen niet hoeft te worden verhoogd of dat de netaansluiting niet hoeft te worden verzwaard.

  3. Verdienmodellen
    Ook is het mogelijk om de batterijopslag in te zetten als verdienmodel, zoals door actief te worden op de EPEX-markt of de onbalansmarkt, of door Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s) te verhandelen.

Duurzaam ondernemen
Batterijsystemen leveren natuurlijk niet alleen financiële voordelen op. Ze dragen ook bij aan een duurzamere toekomst. Overweeg dus zeker de mogelijkheden van een batterijsysteem voor uw bedrijf!

Van klein tot heel groot
Ontdek de innovatieve producten van Landport Energy, zoals de modulaire Stack, voor thuis en kleinzakelijke behoeftes tot 60kWh. Voor zakelijke toepassingen biedt Landport Energy geavanceerde energieopslagsystemen die betrouwbaarheid en efficiëntie garanderen, zoals de Block-S voor MKB behoeftes van 60kWh tot 180kWh. De industriële systemen van Landport Energy bestaan uit containeropslag van batterij-pakketten, van 200kWh+ tot megawattuur oplossingen.

Meer weten? Neem contact met ons op.

Antal Adriaanse
Communications Energy Storage
Landport Energy