Slim omgaan met een vol stroomnet

11 juli 2025

De ACM start onderzoek naar beloning voor batterijen en elektrolysers

De groei van duurzame opwek en elektrificatie heeft het Nederlandse stroomnet onder druk gezet. Netbeheerders kunnen de energietransitie nauwelijks bijbenen, met als gevolg: netcongestie. Steeds meer eindgebruikers (bedrijven én consumenten), installateurs, projectontwikkelaars en energieleveranciers stuiten op beperkingen.

Terwijl de roep om netverzwaring groeit, kijkt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ook naar een andere route: slimmer gebruikmaken van het bestaande net, met hulp van batterijsystemen en elektrolysers.

Flexibele gebruikers helpen het net

Batterijen en elektrolysers zijn bij uitstek geschikt om pieken en dalen in het elektriciteitsnet op te vangen. Batterijen kunnen overtollige stroom tijdelijk opslaan en op een later moment terugleveren. Elektrolysers zetten overtollige stroom om in waterstof – een energiedrager die later weer benut kan worden. Zo dragen deze systemen bij aan systeemefficiënt gebruik van het net: minder verspilling, minder knelpunten, minder stilstand.

Want wie het net helpt ontlasten, voorkomt geen netverzwaring, die blijft hoe dan ook noodzakelijk. Maar deze systemen kunnen wél helpen om de stilstand te beperken die nu op grote schaal ontstaat door netcongestie. Bedrijven die willen bouwen, uitbreiden of verduurzamen lopen steeds vaker vast op het volle net. Slimme inzet van flexibiliteit kan de schade beperken, en tijd kopen voor structurele oplossingen.

De ACM onderzoekt daarom nu hoe deze bijdrage beter beloond kan worden.

Slimme systemen, slimme beloning

Op dit moment zijn er al prikkels beschikbaar. Denk aan alternatieve transportrechten en flexibele contracten die korting geven op nettarieven voor partijen die hun verbruik of levering kunnen aanpassen aan de netcapaciteit. Maar er is meer mogelijk. Zo wordt er gesproken over locatiebonussen of verdere verlaging van de nettarieven voor slimme batterijsystemen op strategische plekken.

In het najaar publiceert de ACM haar bevindingen. De verwachting: meer erkenning en betere beloningsmechanismen voor bedrijven die actief bijdragen aan systeemefficiëntie.

Toepassingen in de praktijk

Voorbeelden zijn er genoeg:

  • Een zonnepark met een batterij die overdag opslaat en ’s avonds levert.
  • Een windpark dat met een elektrolyser waterstof produceert uit piekproductie.
  • Bedrijven die productieprocessen plannen op momenten van overschot.

Deze initiatieven tonen aan: techniek en toepassing zijn beschikbaar. Wat nu nodig is, is een marktmodel dat meebeweegt.

Ook achter de meter ligt een sleutel

Hoewel het ACM-onderzoek zich richt op grootschalige systemen, ligt de logica ook achter de meter. Thuisbatterijen, kleinschalige opslag bij bedrijven en slimme laadoplossingen kunnen lokaal een vergelijkbare rol spelen: pieken afvlakken, overschot benutten, ruimte creëren.

Precies daar ligt de kracht van Landport Energy. Wij leveren slimme, schaalbare oplossingen achter de meter, aan installateurs die hun klanten vooruit willen helpen. Niet met plannen op papier, maar met systemen die werken, technisch én economisch.

Conclusie: niet wachten, maar doen

Netcongestie is een gegeven, en dat blijft het nog minstens tien jaar, of zolang als netbeheerders nodig hebben om de achterstand in te halen, de ontwikkelingen bij te benen en hopelijk ook vooruit te denken.

De oplossing ligt niet alleen in het uitbreiden van capaciteit. Die zit ook in beter benutten. Dat vraagt om slimme systemen, flexibel gedrag én een eerlijke beloning. De richting is duidelijk: meer ruimte op het net door samenwerking tussen netbeheerders, overheid, bedrijven én installateurs.

Wij geloven in slimme, haalbare oplossingen achter de meter. Voor installateurs die kiezen voor kennis, kwaliteit en lange termijn.

Antal Adriaanse
Office Manager Sales & Techniek
Landport Energy